關於慧琼
我的工作
社區活動
立法會事務
媒體報導
文章分享
意見/會員
問卷
 
  李慧琼 實踐見未來
 
[email protected]
 
  會員登入   成為會員
 
   
李慧琼 STARRY
立法會議員

[email protected]
電話:
向各位 Givers 致敬
更新日期: 2017-01-15
特朗普的啟示
更新日期: 2016-11-02
中半山嘅朋友,早晨呀﹗
更新日期: 2016-08-23
分享
返回


特首選舉被干預?
更新日期: 2017-03-23
驟耳一聽,干預行政長官選舉,似乎好嚴重。甚麼是干預呢?我查了字典,亦向法律界朋友請教,干預一詞其實有不同的解釋,連過問、管閒事都可能視作干預。同一句說話,同一番對話,唔同人既判斷,唔同人既感受可以得出唔同既結論。所以,是否干預過問,其實係一種主觀既感受。

香港政局經常都會出現所謂"干預”既情況。我以及本會其他同事,相信經常都會與各國駐港領事討論不同議題,包括政改或者特首選舉。既然,我地接受外國領事關心及過問香港政局及特首選舉,覺得正常,點解對香港有全面管治權、對特首任命有實質任命權的中央,當關心、過問及緊張特首選舉,就要被妖魔化?講成係中央干預特首選舉呢?

香港人對特首有要求、有期望,中央同樣對特首,有期望、有要求。呢個亦係基本法規定的雙負責制。我明白基本法第22條提到,中央所屬各部門不得干預特區自行管理的事務,不過,香港特區作爲中央轄下既一個地區,特首選舉不只係香港事務,亦係中央事務,中央有權有責,充分瞭解情况,而中聯辦作為中央駐港的聯絡機構,中央透過中聯辦聯絡香港各界人士,觀察、分析及瞭解特首候選人,係咪愛國愛港、係咪得到中央信任、係咪具施政能力,以及得到港人支持,我認為都係情理所在。

 
Top  
返回  
下一則
                 



李慧琼 STARRY
立法會議員

[email protected]
電話:
強化中史教育 齊向港毒說不
更新日期: 2016-05-05
與民同心創新局
更新日期: 2017-09-20
和CY 有個約會
更新日期: 2017-06-11
政情:議員榜李慧琼In孖田Out
更新日期: 2016-04-22
重要報告
聯絡方法
©Copyright 2018. All Rights Reserved.
使用條款及私隱政策